Tidligere dialog skal sikre hurtigere adgang til ny medicin


Leverandører vil fremover kunne indlede dialog om aftaler på ny dyr medicin allerede før, de sender ansøgning til Medicinrådet. Det vil give Amgros og Medicinrådet bedre mulighed for at kvalificere leverandørernes forslag til alternative aftaler, så det ikke forsinker Medicinrådets anbefaling. 

Nyhedsoversigt
22. NOVEMBER 2023

I Amgros har vi i flere år gjort brug af alternative aftalemodeller, når vi forhandler priser på nye lægemidler. Det vil sige alle andre aftaler end dem, der er baseret på en ”flad rabat”. De alternative aftalemodeller kan bruges som et værktøj til at reducere usikkerheden og styrke beslutningsgrundlaget, når Medicinrådet skal vurdere, om et nyt lægemiddel skal tages i brug som mulig standardbehandling på de danske hospitaler. Fx hvis der er sparsomme data ved godkendelsestidspunktet.

Efter input fra leverandørerne har Medicinrådet og Amgros nu opdateret det skema, som leverandørerne skal anvende til at anmode om en alternativ aftale. Formålet er at hjælpe leverandørerne med at kvalificere deres aftaleforslag, før de sender en ansøgning til Medicinrådet.

TIDLIGERE DIALOG SKAL GIVE BEDRE ANSØGNINGER

Leverandørerne skal sende det opdaterede skema til både Amgros og Medicinrådet, når de anmoder Medicinrådet om at få et nyt lægemiddel vurderet. Hidtil har Amgros tidligst fået det ved dag 0 i selve ansøgningsprocessen.

Når vi i Amgros starter dialogen op før selve ansøgningsprocessen, kan vi vejlede leverandørerne i, hvordan de bedst bygger det alternative aftaleforslag ind i deres ansøgning, så den kan bruges i en forhandling.

- Ved at starte dialogen tidligere håber vi på at kunne være med til at kvalificere leverandørernes ansøgning til Medicinrådet. Det kan både give en mere smidig forhandlingsproces med Amgros – og lette selve ansøgningsprocessen i Medicinrådet. På den måde kan det nye skema understøtte vores opgave med at sikre nye og innovative lægemidler til patienterne på de danske hospitaler, siger Flemming Sonne

Uanset hvilken aftalemodel Amgros og leverandøren bliver enige om, vil det altid være Medicinrådet, der beslutter, om det kan anbefale et nyt lægemiddel eller indikationsudvidelse som mulig standardbehandling på de offentlige hospitaler.

FAKTA OM AMGROS OG ALTERNATIVE AFTALER

Amgros indgik første alternative aftale i 2015.

Amgros indgik den første effektbaserede aftale i 2020

Amgros har indgået 19 alternative aftaler, heraf 10 nuværende. De 10 nuværende aftaler fordeler sig på 4 forskellige typer af alternative aftalemodeller (pris-volumen model, abonnementmodel, patientintieringsmodel, effektbaseret model). 

Amgros har siden 1. september 2021 modtaget 21 forslag til alternative aftalemodeller fra 15 forskellige leverandører. Heraf er:

  • 9 forslag afvist af Amgros, enten fordi lægemidlet indgik i et udbud, af tekniske årsager, eller fordi det ikke var muligt at kvalificere aftaleforslaget
  • 4 forslag afvist af Medicinrådet, alle afvist på grund af omkostningerne ikke er rimelige i forhold til effekten, særligt når usikkerheden om effekten tages i betragtning.
  • 3 aftaler indgået
  • 2 forslag trukket tilbage fra leverandør
  • 3 under vurdering

Læs mere om de alternative aftalemodeller her: https://amgros.dk/5777/

Læs mere om Amgros’ principper for alternative aftalemodeller her: https://amgros.dk/om-amgros/nyheder/principper-for-alternative-aftalemodeller-skal-lette-proces-for-leverandoerer/

Læs mere om Medicinrådets ansøgningsproces her: https://medicinraadet.dk/ansogning

Karen Torgny

Seniorspecialist- kommunikation

Jeg står for den overordnede kommunikation i Amgros – herunder PR. Og er med til at sikre, at vi kommunikerer åbent og imødekommende med vores omverden.