HERA BESØGER NORDISK LÆGEMIDDELFORUM


EU’s myndighed HERA har besøgt Nordisk Lægemiddelforum for at lære af de nordiske landes set-up inden for udbud og det tætte samarbejde om at sikre forsyningen af lægemidler i Norden.

Se alle nyheder fra Amgros
29. JANUAR 2024

HERA, som er EU's myndighed for kriseberedskab og ‑indsats på Sundhedsområdet har besøgt Nordisk Lægemiddelforum i København for at lære mere om Forummets samarbejde om at styrke forsyningssikkerheden via fælles nordiske udbud samt i de nordiske landes udbuds-set-up.

Amgros, som har formandskabet i Nordisk Lægemiddelforum, lægger lokaler til og har sammen med de andre nordiske lande i Nordisk Lægemiddelforum planlagt programmet. Det indebærer, at HERA får en grundig indføring i, hvordan vi i de nordiske lande arbejder sammen om at sikre forsyningen af lægemidler. Først og fremmest ved at lave fælles nordiske udbud.

- At HERA viser interesse for den fælles nordiske tilgang til udbud og forsyningssikkerhed, ser jeg som en stor anerkendelse af Nordisk Lægemiddelforum og det stærke samarbejde, vi har bygget op siden 2015. Jeg synes også, at det vidner om, at Norden måske er den mest interessante og innovative region at se på, når resten af Europa skal hente inspiration til fælles løsninger inden for forsyningen af lægemidler, siger Flemming Sonne, CEO i Amgros.

DE NORDISKE LANDE HAR VELFUNGERENDE SET UP

Allerede fem år efter at Nordisk Lægemiddelforum blev etableret, kunne Island, Norge og Danmark publicere det første fælles nordiske udbud. Siden er flere kommet til. Senest også med fællesnordiske miljøkriterier.

- Det er vigtigt at anerkende, at vi ikke er kommet let til de fælles nordiske udbud. Vi lægger fortsat betydelige ressourcer i at sikre vores fælles indkøb. Derfor har vi i dag også et meget velfungerende set up for de fælles nordiske udbud, hvor vi også er lykkedes med at introducere fælles nordiske miljøkriterier – det er noget vi er stolte af. Det bidrager alt sammen til, at Norden, gennem bl.a. NLF’s indsats, er på vej mod at blive den mest integrerede region i Europa inden for lægemidler, siger Tommy Juhl Nielsen, Divisjonsdirektør, Sykehusinkjøp fra Norge.

At vi i de nordiske lande har et velfungerende set up for fælles nordiske udbud, blev vi belønnet for tilbage i 2022. Her modtog Island, Norge og Danmark den internationale pris: European Healthcare Procurement Award. Prisen fik landene for at have et fremragende, meget betydningsfuldt og skalerbart samarbejde om fælles nordiske udbud. Og for på den måde at være en rollemodel for andre organisationer.

Læs mere her 

SMÅ LANDE BLIVER TIL STØRRE MARKED

Stigende forsyningsvanskeligheder. Øgede udgifter på medicin på grund af demografi samt nye – og ofte dyre – behandlingsmuligheder. Sådan så og sådan ser udfordringerne for de nordiske lande ud, når det kommer til at kunne sikre forsyningen af hospitalslægemidler til vores patienter. Da landene samtidig bliver opfattet som små og måske ikke altid attraktive markeder, har der været gode grunde til at gå sammen om at skabe et fælles og dermed større marked for en lægemiddelindustri, der bliver mere og mere global.

- Island er et land med en lille befolkning og et meget lille lægemiddelmarked. Så vi har fra starten af set store muligheder i at lave fælles udbud med de andre nordiske lande. Og når vi ser på vores hidtidige erfaringer, har det helt klart været succesfuldt. For ikke alene har vi oplevet bedre priser. Vi kan også se, hvordan de fælles udbud har været med til at sikre forsyningen af lægemidler på områder, hvor det ellers ville have været meget svært at få leverandører til Island, siger Hulda Harðardóttir, Project Manager at the Procurement Department Landspítali, The National University Hospital of Iceland.

Norge, Island og Danmark planlægger at publicere de næste fælles nordiske udbud i foråret 2024.

OM HERA

EU-Kommissionen oprettede i september 2021 HERA (The Health Emergency Preparedness and Response Authority) for at forebygge, opdage og hurtigt sætte ind over for sundhedskriser.

Læs mere her

 

Karen Torgny

Seniorspecialist- kommunikation

Jeg står for den overordnede kommunikation i Amgros – herunder PR. Og er med til at sikre, at vi kommunikerer åbent og imødekommende med vores omverden.