LEVERANDØRERNE BAKKER STÆRKT OP OM NORDISK UDBUD


Vi får fortsat det samme antal tilbud, når vi stiller miljøkriterier i vores nordiske udbud. Det viser resultatet af det seneste fælles nordiske udbud på lægemidler, som Island, Norge og Danmark netop har afsluttet. I nogle tilfælde vandt leverandørerne endda udbuddet på grund af deres besvarelser på miljøkriterierne - og ikke alene på grund af prisen.

Alle nyheder
4. NOVEMBER 2024

Det har været et skridt fremad lige siden, de nordiske lande publicerede det første fælles udbud tilbage i 2019. Island er kommet med. Flere lægemidler er kommet med. Miljøkriterierne er blevet en del af udbuddene  - og er med tiden blevet mere målrettet de udfordringer, verden står overfor, fx antibiotikaresistens. Vi har modtaget tilbud på alle vores udbud. Og flere og flere leverandører deltager i vores fælles nordiske udbud.

Det har været et komplekst og stort arbejde for alle landene at nå dertil, hvor vi er i dag. Men efter, at vi har været processen igennem flere gange og afholdt mange dialogmøder med vores leverandører, er der stor opbakning – både til de fælles nordiske udbud og miljøkriterierne. 

- Det det er virkelig godt at opleve, hvordan lægemiddelvirksomhederne spiller sammen med os. Det viser, at de med årene er blevet mere fortrolige over for de nordiske udbud. Og at virksomhederne også selv har meget fokus på at være med til at bidrage til den bæredygtige dagsorden. Det synes jeg er rigtig positivt, siger Flemming Sonne, administrerende direktør i Amgros. 

NORDEN MÅ GERNE GÅ FORAN

Når vi med dette nyeste udbud har valgt at fokusere på krav vedrørende antibiotika, er det fordi vi i Norden gerne vil være med til at mindske den stigende resistens.

Her har vi lyttet til leverandørerne og taget udgangspunkt i en international standard, som skal bekæmpe antibiotika-resistens. Den internationale standard gør det lettere for leverandørerne at operere på et lægemiddelmarked, der i dag er globalt.

- I Norge er den bæredygtige dagsorden meget vigtig. Derfor er det rigtig godt, at vi hele tiden tager et step fremad med de fælles nordiske udbud. Og løbende samarbejder om at udvikle vores miljøkriterier. Men jeg synes også, at det er vigtigt, at vi i Norden viser det øvrige Europa, at det rent faktisk kan lade sig gøre – både at tage hensyn til miljøet og sikre forsyningen af lægemidler, siger Tommy Juhl Nielsen, Divisjonsdirektør, divisjon legemidler, Sykehusinnkjøp Norge.

FÆLLES UDBUD GIVER STOR MENING

Både Island, Norge og Danmark kæmper med at sikre forsyningen af visse lægemidler. Særligt de ældre lægemidler. Derfor var det nu afsluttede udbud også rettet mod ældre velkendte lægemidler med forsyningsudfordringer. 

- Island har jo den ekstra udfordring, at vi er virkeligt lille marked. Derfor betyder det meget for os, at lægemiddelleverandørerne fortsat viser interesse i at være med til at sikre forsyningen af lægemidler til Island. På den måde giver det stadig så meget mening for os at deltage i det nordiske samarbejde om fælles udbud på lægemidler, siger Hulda Harðardóttir, Project Manager for Pharmaceutical Procurement, Procurement Department Landspítali, Island.

I alt 14 leverandører har deltaget i dette seneste fælles nordiske udbud.

Aftalerne træder i kraft 1. april 2025 og varer i to år med mulighed for forlængelse.

FAKTA

De lægemidler, som aftalerne omfatter, er:

Ampicillin
Piperacillin og tazobactam
Cefuroxim
Gentamicin
Ciprofloxacin
Vancomycin
Ondansetron
Hydrocortison
Fluconazol
Aciclovir
Methotrexat
Paracetamol
Meropenem

Læs udbuddets miljøkriterier her

Pris vægtede 50%, miljø 30% og forsyningssikkerhed 20%.

Læs mere her: International standard mod antibiotika-resistens i nordisk udbud - Amgros

Karen Torgny

Seniorspecialist- kommunikation

Jeg står for den overordnede kommunikation i Amgros – herunder PR. Og er med til at sikre, at vi kommunikerer åbent og imødekommende med vores omverden.