Interessen for alternative aftaler er stor. Derfor arbejder Amgros tæt sammen med Medicinrådet og leverandører for at styrke og udvikle området - og sikre patienter adgang til ny, dyr og innovativ medicin.
I Amgros indsamler vi systematisk data og viden for at understøtte dialog og beslutninger.
I perioden 2021-2024 har Amgros indgået 10 ud af i alt 37 anmodninger om alternative, som Amgros og Medicinrådet har modtaget fra leverandører.
Når anmodninger fra leverandørerne ikke har resulteret i, at Amgros har indgået en aftale, har der været gode grunde til det.
Vær opmærksom på diskrepansen mellem ”anmodningsår” og ”indgået aftale år”. Altså de indgåede aftaler i 2023 vedrører ikke nødvendigvis en anmodning modtaget i 2023. Eksempelvis kan de fire aftaler indgået i 2023 både være baseret på anmodninger modtaget i 2022 og i 2023.
Det er ikke en snuptagsløsning at indgå alternative aftaler. Det viser vores erfaringer.
Når leverandøren anmoder Amgros eller Medicinrådet om en alternativ aftale, skal leverandøren samtidig tilbyde en aftale om flad rabat, så Medicinrådet kan sammenligne de to aftaleforslag. I 15 procent af de tilfælde, hvor der ikke indgås en alternativ aftale, skyldes det, at Medicinrådet har foretrukket en aftale om flad rabat.
I 19 procent af tilfældene har leverandøren selv valgt at trække sin anmodning tilbage. Det kan for eksempel være, fordi leverandøren beslutter sig for, at lægemidlet ikke skal introduceres i Danmark alligevel.
I 33 procent af tilfældene blev lægemidlet ikke anbefalet til standardbrug af Medicinrådet.
Hvis et lægemiddel indgår eller forventes at indgå i et kommende udbud, vil Amgros ofte, på grund af udbudsreglerne, ikke indgå en alternativ aftale. Dette er årsagen til 18 procent af afvisningerne.
Siden 2021 har Amgros systematisk opsamlet data på de anmodninger, vi får om alternative aftaler. Af disse data kan vi se, at cirka en tredjedel af anmodningerne vedrører en effektbaseret model.
De resterende anmodninger omfatter økonomiske modeller som for eksempel patientinitieringsmodel, budgetloftsmodel eller prisvolumenmodel.
Læs mere om de forskellige modeller for alternative aftaler her.
De anmodninger, som Amgros og Medicinrådet modtager om alternative aftaler, vedrører forskellige sygdomsområder.
Halvdelen af anmodningerne vedrører solide tumorer eller hæmatologisk kræft.
Øvrige sygdomsområder vedrører: blodsygdomme, dyslipidæmi, endokrinologi, gastroenterologi, infektionssygdomme, immundefekter og transplantation, leversygdomme, neurologiske sygdomme, neuromuskulære sygdomme og sjældne arvelige sygdomme.

Læs mere
Prisforhandling og udbud
Amgros varetager indkøbet af stort set alle de lægemidler, de offentlige danske sygehuse bruger. Det er vores opgave at tilrettelægge udbud på lægemidler, så vi dækker sygehusenes behov samtidig med, at vi skærper konkurrencen mest muligt.
LÆS MERENye lægemidler og forhandling
Hvis et nyt lægemiddel skal komme i betragtning som standardbehandling på de offentlige danske sygehuse, skal Medicinrådet først vurdere og anbefale det.
LÆS MEREAlternative aftaler
I Amgros har vi i flere år gjort brug af alternative aftalemodeller. For at sikre patienter adgang til ny, dyr og innovativ medicin. Vi har fastlagt en række principper for brug af alternative aftalemodeller. De skal blandt andet være med til at sikre, at alle leverandører bliver behandlet lige.
LÆS MERE