NORDISKE LANDE SÆTTER KURSEN FOR DE KOMMENDE ÅR


På vej mod sit ti års jubilæum er Nordisk Lægemiddelforum og nordisk samarbejde stadig vigtigere. Det blev tydeligt, da repræsentanter fra Nordisk Lægemiddelforum for nyligt mødtes i Stockholm for at dele viden og erfaring om de fælles udfordringer på lægemiddelområdet. Og for finde ud af hvilke områder, forummet skal fokusere på i de næste år på vejen mod at blive den måske mest integrerede lægemiddelregion i Europa. 

30. September 2024

Med kommende nye EU-regler for lægemidler, grænseoverskridende sundhedstrusler som senest Covid-19 og krig i Europa bliver Nordisk Lægemiddelforum og nordisk samarbejde stadig mere relevant. 

Det er en vigtig erkendelse fra det fælles nordiske summit, som organisationerne i Nordisk Lægemiddelforum netop har afholdt. 

- Verden omkring os ændrer sig hurtigt, og området for lægemidler bliver mere og mere kompleks. Udfordringer på lægemiddelområdet ses ofte på tværs af landegrænser, og det er udfordringer som enkelte lande har svært ved at tackle hver for sig – især fordi vi alle er små nationer og små markeder. Derfor har vi meget at vinde ved sammen at finde løsninger på vores udfordringer, lyder det i et fælles statement fra Nordisk Lægemiddelforum.

FOKUS FOR DET FREMTIDIGE ARBEJDE
På programmet stod både oplæg om samarbejdet mellem de nordiske lægemiddelmyndigheder, sundhedsprogrammet under Nordisk ministerråd, EU-kommissionens arbejde for at sikre adgangen til og forsyningen af lægemidler og forslag til, hvordan de nordiske lande kan styrke adgangen til antibiotika.
Men også vidensdeling og netværk fyldte godt på dette års summit. Herunder ikke mindst arbejdet med at finde frem til, hvilke området arbejdsgrupperne under NLF skal fokusere på i de kommende år på vej mod at blive den måske mest integrerede lægemiddelregion i Europa. 
Fokus for arbejdet de kommende år bliver forsyningssikkerhed, fælles indkøb og prisforhandlinger, horizon scanning, produktion og bæredygtighed. 
SAMARBEJDET BETEGNES SOM BEST PRACTICE

Vi har allerede udarbejdet fælles rammer for fælles forhandlinger på nye lægemidler. Vi udveksler erfaringer med ATMP. Vi har udviklet fælles miljøkriterier på lægemidler – og anvendt disse i et af vores mange fælles nordiske udbud. Og i resten af Europa bliver vores samarbejde betegnet som best practice både inden for offentlige udbud, forsyningssikkerhed, bæredygtighed og grænseoverskridende samarbejde.

- Det kan vi godt være stolte over. Samtidig glædes vi over, at vi snart 10 år inde i samarbejdet fortsat oplever god energi og fælles forståelse for vigtigheden af arbejdet med Nordisk Lægemiddeforum. Og for hvordan vi kan blive ved med at udvikle dette samarbejde. Derfor har vi en stærk tro på, at det giver rigtig fin mening, at vi i de nordiske lande fortsætter med at rykke tættere sammen på vej mod at blive den måske mest integrerede lægemiddelregion i Europa, lyder det i det fælles statement.

FAKTA

Læs mere om Nordisk Lægemiddelforum her

Læs også mere her på den fælles hjemmeside her

Karen Torgny

Seniorspecialist- kommunikation

Jeg står for den overordnede kommunikation i Amgros – herunder PR. Og er med til at sikre, at vi kommunikerer åbent og imødekommende med vores omverden.